M-am gandit ca mult mai simplu ar fi fost sa dau un copy-paste comunicatului de presa lansat cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii,aparut deja de prea multe ori pe bloguri fara niciun fel de feedback, dar prefer sa nu o fac. Am avut ocazia sa observ mai indeaproape proiectul initiat de asociatiile MaiMultVerde si "Salvati Dunarea si Delta" pentru ca mama, profesoara de geografie fiind, a participat la atelierele de lucru si a fost autor colaborator.
Recunosc ca la inceput am fost destul de sceptica cu privire la proiect. Din anumite motive tindeam sa-l etichetez ca "unul dintre multele...". Scopul lui principal: pregatirea profesorilor de gimnaziu pentru a introduce o noua disciplina optionala dedicata protectiei apei si ecosistemelor Dunarii din Romania. Da, pana aici nimic nemaiINCERCAT. Au fost implicati 22 de profesori reprezentand scolile dunarene si aproximativ 500 de copii expusi mesajelor eco cu speranta unui grup tinta multiplicator de informatie. Insa speranta lor sta in faptul ca acesti copii dar si profesorii instruiti vor putea transmite mesajul mai departe, ca vor putea influenta intr-un fel modul in care noi=oamenii constientizam natura.
REZULTATUL(pentru ca exista unul!)a fost Cartea Dunării Albastre sau Danube Box cu extindere in Caietul elevului, motiv pentru care am si decis sa scriu cateva cuvinte . Acum 2 zile a ajuns in fata usii tot pachetul cu materialele necesare: carti, caiete, cd-uri,jocuri interactive, harti, tricouri cu mesaj. Am rasfoit cam o ora materialele, m-am uitat si prin cd si intr-adevar pot sa zic ca au facut o treaba foarte buna.
Informatie expusa simplu, la obiect, insotita de harti, tabele si desene, jocuri de motivare a elevului, alternare intre informatie si joc, si pe deasupra si cateva legende ale Dunarii foarte frumos expuse. Si asta doar in ceea ce priveste partea informativa.
Cat despre organizare nu pot sa zic decat de bine: o comunicare clara intre organizatori si participanti, eficienta si implicare. Nu mai zic de faptul ca este un mare avantaj pentru profesori, si aici vorbesc in special de mama care este in invatamant de 30 de ani. A fost interesant (si amuzant) sa o aud vorbind cu mare inflacarare despre "bariere in comunicare", de "win-win" sau modelul Lencioni, despre gandirea "glocala", indicatori "smart" si asa mai departe(multe din ele au fost noi si pentru mine).
Toate atelierele se pare ca au lasat o impresie buna, nu de alta dar mama rar se aventureaza(dupa multele experiente esuate) sa ia cu ea 45 de copii - voluntari -galagiosi pentru o campanie de curatenie dar si pentru lectii pe malul Dunarii ...despre Dunare.
Saturday, September 13, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment