Saturday, March 14, 2009

Razvratire...

Razvratirea mea este infantila,stiu...dar ce inventie minunata e omul!

Tranformi realitatea si esenta in clisee si apoi le blamezi pentru ca stii ca tu ai intotdeauna raspunsurile corecte si intr-un fel iti guvernezi propria lume. Iar de n-o faci inca, fugi dupa asta toata viata. Te privesti atent intr-o oglinda si, chiar si examinandu-te de aproape, gasesti ca arati mai bine ...decat ceilalti.
E drept ca asta se intampla la lumina slaba a inserarii care vine din spatele tau, dar nu conteaza. Acum nimic nu te opreste sa iesi increzator pe strada si sa razi de imperfectiunile altora. Mai cauti adevar in chipul tau? Mai cunosti compasiunea? Indiferenta ta este inutila. Refuzul tau este inutil. Neutralitatea ta nu inseamna nimic. Fiecare zi iti va manca rabdarea si-ti va goli ipocrizia eforturilor tale.Ti-ai construit si distrus refugiile in mod constant:ordinea si inactivitatea, deriva sau somnul, momente neutre, scurgerea umbrelor. Dar jocul s-a terminat. Lumea nu s-a clintit. Indiferenta nu te-a facut diferit.

Am din nou sentimentul unei voci care urla fara ecou. Merg pe strada si parca intru intr-o copilarie autista in care nimeni nu vede, nu aude si nu vorbeste cu nimeni. Ne aflam intr-o vanzoleala continua, alarmanta, derizorie. Asta doar pentru ca existenta noastra neinsemnata sa devina mai putin subtila. Ce ne multumeste, de fapt,in viata? Micile luxuri care ne gadila orgoliul, care ne incanta retina sau papilele sau timpanul...
Senzatii pasagere, superficiale. Admiratia provenita de la o gloata cat mai mare? Cu ce folos te alegi din admiratia unor oameni care oricum se vor face cenusa la fel ca tine? Lumea este un cuvant prea mare pentru omul care se incapataneaza sa-si contruiasca o alternativa intotdeauna superioara realitatii. Ne mintim unii pe altii, ne folosim de cuvinte, de corpuri, ne chinuim sa gasim slabiciuni doar pentru ca mai apoi sa ne folosim de ele in scopuri egoiste, ne jucam cu sentimente, cu ganduri, ne impunem si ne multumim cu admiratia superficiala a celor din jur, ne incanta invidia si ne sacrificam vietile pentru aceste scopuri sublime.

p.s.: razvratire inspirata de "Un om care doarme" si de cei 100 dincolo de ferestre!

No comments: