Thursday, January 22, 2009

Semiologie/Semiotica

Intr-un post anterior am citat din Tolstoi un fragment despre viziunea calului Holstomer asupra importantei cuvintelor. Astazi, ma intorc cu un post despre minunata lume a semioticii in incercarea de a-mi demonstra ca trei zile din viata mea nu au fost pierdute fara folos.
Ce am inteles eu din semiotica (pe langa notunile de baza legate de semn, sens,spatiu cultural,limbaj, semnificant, semnificat si referent/reprezentat and so on)?
Recunosc. Sebeok si Gombrich m-au plictisit, pe Platon l-am acceptat doar pentru faptul ca-mi antrenasem mintea cu putina filosofie inainte, insa Roland Barthes a venit cu ale sale "Mitologii" ca un pansament pentru toate neclaritatile din urma.

Ofera trei exemple/constructii culturale alese in special datorita importantei contextului. Realizeaza o frumoasa legatura intre structurile fixe care la prima vedere nu au nevoie de decodificare, precum salutul englezesc: how do you do? ce tine in totalitate de caracterul protocolar al natiei. Aceasta structura nu este in niciun caz o intrebare ci un simplu salut conventional ce atrage dupa sine aceasi formula: how do you do?
Celelalte doua exemple vizeaza de aceasta data Franta si in special viziunea etatista a francezilor. Spre deosebire de americani, francezii au un cult al statului, considerat un fel de Dumnezeu responsabil. Cel mai interesant exemplu il constituie decodificarea unei fotografii de pe coperta revistei Paris Match, in care apare un barbat negru in fata unui drapel francez, imbracat in uniforma militara.

Se pune accentul pe caracterul deocratic al statului francez dar se ajunge pana la nostalgia statutului de imperiu resimtita de Franta,la buna comunicare cu coloniile,la visul francez conform caruia structuralismul s-a nascut in Franta.

Concluzia: unele lucruri nu sunt doar obiecte, nu exista doar stari de fapt ci lucrurile din jurul nostru au nevoie de o decodare complexa pentru a fi intelese la adevarat valoare.

Intrebare: am mentionat eu in acest post imens, faptul ca l-am citit pe Umberto Eco, ca l-am inteles si mi-a placut? NU!!
Eu raman la Barthes.

2 comments:

Anonymous said...

si noi ramanem cu ramasite ale semioticii.daq dupa un semestru (via semestrul urmator ramane cu ceva) inseamna ce s-a desprins ceva constructiv in urma doamnei Spiridon

Carmen Rusu said...

ai dreptate Rahis...peste o vreme vom concluziona daca ce am facut noi s-a numit "toceala" sau intelegere/aprofundare :))) cred ca deja stiu raspunsul