Saturday, October 18, 2008

Georges Perec-Un homme qui dort

Un om care doarme
-fragmente-
"Ceasul suna, dar nu faci nici o miscare, ramai in pat, inchizi ochii la loc. Si in camerele invecinate incep sa sune ceasurile.Auzi apa curgand,usile trantindu-se, pasi coborand in graba scarile.(...)Nu faci nici o miscare si nici ca vei face vreuna. Altcineva, o sosie,un dublu fantomatic si meticulos face, poate, in locul tau, unul cate unul gesturile pe care tu nu le mai faci: se scoala, se spala, se barbiereste, se imbraca si pleaca. Il lasi sa se napusteasca pe scari, sa alerge pe strada, sa prinda autobuzul din mers, sa ajunga la ora stabilita cu sufletul la gura, triumfator, la usile salii de examen.(...)

Ceea ce te tulbura, te emotioneaza, te sperie, dar uneori iti provoaca exaltarea, nu este bruschetea metamorfozei tale ci, dimpotriva, tocmai sentimentul vag si apasator ca nu este vorba de asa ceva,ca nimic nu s-a schimbat,ca ai fost dintotdeauna asa, chiar daca nu o stii decat azi, asta, in oglinda plesnita, nu e noul tau chip ci mastile care au cazut, pe care caldura din camera le-a facut sa se topeasca, pe care toropeala le-a dezlipit.(...)

Umbli, umbli intruna la nimereala. Mergi. Toate clipele sunt totuna, toate spatiile se aseamana.Nu te grabesti niciodata,nu te ratacesti niciodata.Nu te uiti cat este ceasul. Nu ti-e somn. Nu ti-e foame. Nu casti niciodata. Nu izbucnesti niciodata in ras.(...
Nici o ierarhie, nici o preferinta. Indiferenta ta e lineara: om cenusiu pentru care cenusilul nu evoca nici o mohoreala. Nu insensibil, ci neutru. Apa te atrage deopotriva cu piatra, intunericul deopotriva cu lumina ,caldura, deopotriva cu frigul. Nu exista decat mersul tau si privirea ta, care se atinteste si aluneca, ignorand frumosul, uratul, familiarul, surprinzatorul, neretinand niciodata decat combinatii de forme si de lumini care se fac si se desfac, fara incetare, pretutindeni, in ochiul tau in tavan, la picioarele tale, pe cer, in multimi.(...)
Acum esti stapanul anonim al lumii, cel asupra caruia istoria nu mai are nici o putere(...)."
Georges Perec

2 comments:

Octavian Carare said...

Ce surpriza placuta :)! Cred ca esti singura persoana, de origine romana, pe care o 'intalnesc' si a citit sau a auzit de Un homme qui dort a lui George Perec! Ma bucur si eu, ca pe aceasta cale te 'descopar'.

carmen rusu said...

Iti multumesc pentru vizita si te mai astept aici,in bucata mea de realitate!O carte superba ajuta intotdeauna la "descoperiri" placute:)